16 rugpjūčio 2015

Knyga: R.Ambrazėjienė "Ženklai. Įvaizdiniai. Simboliai"

Location: Mikelis, Suomija
Knyga: R.Ambrazėjienė "Ženklai. Įvaizdiniai. Simboliai"
Mano vertinimas: 4/5 (1 - neverta net bandyti (neprisiverčiau perskaityti visos), 2 - nepatiko, 3 - nei patiko nei nepatiko, vidutiniška knyga, 4 - man patiko, 5 - man labai patiko, skaitysiu ir antrą, ir trečią kartą)

Anotacija: Vertingas veikalas, kuriame dvasiniai ieškotojai ras sunkiai apčiuopiamą „kažką“, ką galima pavadinti savu, artimu mūsų tautos sąvasčiai. Rasos Ambraziejienės knygoje (I leidimas – 1999 m., II leidimas – 2003 m.) gilinamasi į simbolius, jų prasmę, kilmę bei tarpusavio sąsajas, bandant aprėpti juos kaip visumą. Tyrinėjant remiamasi lietuvių tautinės kultūros įžvalgomis, vis dėlto siekiant įvaizdinių nesusieti su kurios nors vienos kultūros ar religijos įtaka, tuo parodant simbolių visuotinumą visose senosiose kultūrose. Taip autorė demonstruoja platų kultūrinį horizontą.

Knygoje aptariami ne tik svarbiausi geometriniai pavidalai – taškas, ratas, tiesė, kryžius, svastika, trikampis, kvadratas, bet ir spalvų bei stichijų – ugnies, oro, žemės ir vandens – simbolika. Pridedama išsami visų pagrindinių simbolių lentelė. Minimi ir sakralieji Sodnai bei daugelis kitų vertingų temų. Pažymėtina autorės vidinė prajauta – todėl tekstas yra gyvas ir spinduliuoja bendrinę Žinyčios (teosofinę) Šviesą.

Mano nuomonė: Ieškojau simbolio - radau visą knygą. Pradėjau skaityti nuo svastikos, tada dar labiau užsikabinau, ir ėmiau skaityti nuo pat pradžių. Patiko kaip autorė pateikia visą informaciją. Ganėtinai nuoseklūs perėjimai nuo vienos temos prie kitos, nors kartais būdavo ir staigių šuolių pirmyn ar atgal. bet galiu juos pateisinti, visgi rašant tokio tipo knygas labai nuosekliai viską papasakoti yra sudėtinga, reikalingos informacijos yra daug, o interpretuoti tik vienu kampu yra nesąžininga.

Knygoje nagrinėjami simboliai pradedant nuo taško, rato, baigiant stichijomis ir spalvomis. Knygos pabaigoje yra simbolius apibendrinančios lentelės, patogu jei reikia informacijos, tačiau siūlyčiau skaityti visą knygą, dėl paaiškinimų, išvedžiojimų iš lietuvių, rusų (rusėnų) kalbų. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą