02 liepos 2015

112 pagalbos telefonas ir greitoji pagalba Suomijoje

Location: Mikelis, Suomija
Prieš kelias dienas įvyko labai nesmagi situacija, kuomet reikėjo skambinti pagalbos telefonu. Nenoriu pasakoti, kas ir kaip nutiko - tai per daug asmeniška ir liečia ne tik mane. Buvau stipriai išsigandus ir reikėjo kviesti greitąją. Šiame įraše noriu papasakoti kaip greitai sureagavo pagalbos tarnybos Suomijoje.

Tai buvo susižeidimas. Visų pirma noriu pasakyti, kad Mikkeli'yje atsitikus nelaimei ar taip kokiai bėdai pagalbos susilaukti iš aplinkinių sunku, ypač jei esi ne vienas. Šioje situacijoje taip ir buvo, pirmas žmogus, matęs nelaimę bandė kažką su mumis kalbėtis, bet jam nepavyko, tada atsitraukė ir stebėjo viską per nuotolį, kol galiausiai kažkam paskambino ir nuėjo. Kiti keli žmonės tiesiog ėjo ir praėjo, ir tik viena moteriškė (pasirodo, rusė) sustojo pagelbėti, kiti praeiviai nebesikišo visai.

112 pagalbos telefonas Suomijoje
Suomijoje bendrasis pagalbos telefonas, kaip ir visoje Europoje: 112. Skambinau šiuo numeriu. Man atsiliepė moteriškė, kuri pasisveikino suomiškai, bet man pradėjus kalbėti angliškai ji greitai persijungė ir ėmė su manim ramiu balsu kalbėtis anglų kalba. Išklausinėjo viską apie situaciją: vieta, kas nutiko, kaip nutiko, kaip jaučiasi sužeistasis, paprašė pakalbėti su sužeistuoju, tada iškvietė greitąją ir man suinstruktavo, ką daryti. Kalbėjomės 5 minutes (atrodė lyg pusvalandį).

Greitoji atvažiavo dar po 10 minučių. Išlipo iš mašinos dvi jaunos merginos, kurios apžiūrėjo sužeistąjį, įlaipino į mašiną ir elementariai patikrino pulsą, spaudimą, pasiklausinėjo, kaip sužeistasis jaučiasi. Dar po 10 minučių išvažiavome iš vietos į ligoninę. Važiuojant mašinoje, manęs išklausinėjo apie situaciją. 

Greitoji pagalba SuomijojeLigoninę pasiekėme per 5 minutes (atstumas buvo apie 3 - 4km). Ligoninėje teko laukti eilėje apie 15 minučių. Tada pasikvietė jaunas vaikinas, kuris patikrino greitosios suvestą informaciją, apžiūrėjo sužeistąjį, pasiklausinėjo kaip jis laikosi, sutvarstė žaizdas, užlipdė ant rankos lipduką su QR kodu. Tai truko apie 15-20 minučių. Po viso to atėjo gydytoja, kuri pasikalbėjo su tuo vaikinu, prainstruktavo mus, ką reikėtų daryti grįžus namo, tuomet mus išleido. Bet prieš išeinant iš ligoninės, tai turėjome palaukti dar 10 minučių, nes sekretorė spausdino instrukcijas ir simptomus, kuriems pasireiškus reikėtų grįžti atgal į ligoninę.

Nuo skambučio iki išleidimo iš ligoninės užtrukome 75 minutes. Ligoninėje užtrukome 50 minučių ir tai labai pasisekė, nes sako būna, kad su gan lengvais sužeidimais ligoninėje galima užtrukti ir 4h ir didžiąją dalį to laiko tenka tiesiog laukti.

Kalbant apie reagavimo laiką, negaliu net pasakyti ar 15 minučių yra daug ar ne, galbūt čia buvo atsižvelgta į situaciją ir labai neskubėta, o gal ir ne.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą