15 birželio 2015

"ViaDia" - pagalba maistu Mikkeli'yje

Location: Mikelis, Suomija
ViaDia pagalba maistu Mikelyje
Tokia jau šiandien atradimų Mikkeli'yje diena. Iš ryto su kolege keliavome link "ViaDia Mikkeli" dienos centro, kur nepasiturintiems žmonėms yra dalinamas maistas. Nuėjome patikrinti kaip ir kas ten vyksta, kokį maistą dalina.

Mikkeli'yje tam tikro kontingento (vietinės faunos) nepamatysi, atrodo, kad nepasiturinčių ar valkataujančių žmonių nėra. Nuėjus į tą dienos centrą supratom, kur jie visi pasideda. Iš tikrųjų, nelabai maloniai jaučiausi tarp šių žmonių, tarsi kažkiek kiek kalta, kad aš gyvenu geriau nei jie ir kad nereikia man to maisto. Bet "žurnalistinis tyrimas" yra "žurnalistinis tyrimas".

Kaip viskas vyksta?
ViaDia" centro kavinėje galima pasivaišinti kava ir pyragėliu. Kavinukė dirba nuo 9 valandos ryto, maistą dalina 11-12 valandą. Tik užėjus į patalpą maloniai pasisveikina darbuotojai ir duoda traukti "loterijos bilietėlį" su skaičiu, kuris reiškia numerį gyvoje eilėje. Kol savanoriai nešioja maistą į patalpą, iš kurios maistas yra pasiimamas, vyksta trumpas organizacijos prisistatymas (ką pasakojo tiksliai nežinau, viskas vyko suomių kalba), kažkas dainuoja kelias dainas (jaukesnei atmosferai palaikyti). Kiek vėliau pagal "loterijos bilietėlį" visi yra kviečiami stoti į eilę atsiimti maisto. Maistas dalinamas "blokais" (pvz: "pieno produktų blokas", "mėsos blokas", "bakalėjos blokas" ir pan.) iš kiekvieno tokio "bloko" galima pasiimti vieną, bet kokią prekę, kartais tau įdeda dvi. Maisto kokybė, tai kaip čia pasakius, greičiau gendantys maisto produktai buvo užšaldyti ir vakar "išėję iš galiojimo". Aišku, tai ne pasaulio pabaiga, tačiau tokius produktus parsinešus namo iškart juos reikia suvalgyti, savaime suprantama, prieš tai patikrinus ar juos vis dar galima valgyti.
Europos Sąjungos kasdienybė
"ES kasdienybė"

To sum up
Mikkeli'yje atėjus į "ViaDia" dienos centrą niekas netikrina tavo finansinės padėties ir pasitinka visus su šypsena (kaži ar Lietuvoje taip pat?). Maistas dalinamas nemokamai nepasižymi aukšta kokybe, davinys nėra labai didelis, tačiau dieną pragyventi tikrai lengviau, juolab kai Suomijoje maisto kainos iš tikrųjų yra labai didelės. Beje, svarbu paminėti, kad atėję žmonės mandagiai viską dalinosi, nesistumdė.

Smagu, kad veikia tokios organizacijos, kurios remia nepasiturinčius žmones maistu ar daiktais, o ne pinigais.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą