16 birželio 2015

Praktika laboratorijoje? Ne, negirdėjau

Location: Mikelis, Suomija

Darbuotis
Air ConeGalbūt kažkam visgi pasidarė įdomu, ką birželio mėnesį veikiu Suomijoje. Semestras čia baigėsi gegužės pradžioje, kitas prasideda tik rugsėjį, o aš grįžau Mikkeli'n gegužės viduryje. Kaip jau supratot iš pavadinimo, šiuo metu atlieku praktiką. Ne bet kur, o Mikkeli University of Applied Sciences (MAMK) HVAC (ŠVOK) laboratorijoje.

r.p.mMAMK'O HVAC laboratorija didelė yra dvi patalpos: viena skirta vėdinimui, kita šildymui. Čia jie turi didelę matavimo prietaisų bazę su naujais, skirtingų gamintojų matavimo prietaisais, todėl galima išbandyti skirtingų gamintojų įrenginius, pasimokyti jais naudotis. Kai kuriuos prietaisus galima pasiimti namo (netgi Lietuvon, jei esi universiteto studentas ir tarkim tau jų reikia baigiamajam darbui parašyti). Laboratorijoje daugybė stendų, skirtų stebėti, matuoti, mokytis dirbti su prietaisais, vėdinimo, šildymo įrenginiais, programuoti, reguliuoti valdiklius ir pan. Laboratorijoje dirba vienas žmogus (mokslo metais kartais būna sunku jį surasti), tačiau darant laboratorinius ir jo kažko pasiklausus galima daug sužinoti. Iš esmės vien dėl laboratorijos verta važiuoti mokytis Building Services Engineering Mikkeli'yje.

oro srauto matavimas keliais būdais
Stendas, skirtas išmokti matuoti oro srautą
keliais skirtingais būdais
Tad jau visą mėnesį beveik kiekvieną rytą keliauju į universitetą, kur laboratorijoje su kolege darome laboratorinius, taip pat atliekame kitas užduotis. Suomiai pripratę neskubėti, todėl kiekvienam laboratoriniam turime savaitę t.y. reikia padaryti matavimus, paskui parengti report'ą ir padaryti PowerPoint prezentaciją studentams. Iš viso reikia padaryti 8 laboratorinius darbus. Pusę jau padarėme :)

Kartais ateina MAMK'O dėstytojai su savomis užduotėlėmis, kurias darome laisvu laiku. Tiesą sakant, laisvo laiko daug - nepersidirbame. Yra kada ir pakvailioti, ir per pietus "Mr. Bean" pasižiūrėti.

Beje, čia visi lygūs, tad ir mes, merginos, gauname tokių darbų, kaip priveržti ar nusukti kokią detalę, ar net visą device'ą. Tad turim puikią progą atlikdamos praktiką išbandyti įrenginius (Lietuvoje tokią gauti merginoms ganėtinai sudėtinga).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą