08 birželio 2015

"Martat" organizacija ir Karelijos pyragėliai su ryžiais

Location: Mikelis, Suomija
Ir kas galėjo pagalvoti, Suomijoje, Mikkelyje yra "pasislėpęs", didelės, nevyriausybinės organizacijos "Martat" ("Martha") skyrius, kuris konsultuoja ir moko jaunas šeimas (ir ne tik) maisto gaminimo, sveiko maitinimosi, namų tvarkymo, sodininkystės ir kitais klausimais. 

Martat"Martat" organizacija įsikūrė 1899 metų pavasarį, įkūrėja Lucina Hagman siekė šviesti žmones, padėti jiems namų ruošoje. Šiuo metu ši organizacija padalinta į 16 apskričių, kuriose patyrę ir aukštąjį mosklą baigę lektoriai veda paskaitas ir mokymus. Šie mokymai yra atviri visiems norintiems. Suomijoje yra apie 1 300 "Martat" klubų (skyrių), vienas iš jų Mikkelyje, organizacijoje beveik 50 000 narių. Daugiau galima rasti čia.

Mikkelyje esančiame skyriuje galima išmokti gaminti. "Martat" turi didelę virtuvę, kurioje galima naudotis viskuo, tik reikia susimokėti už produktus. Atėjus su grupe yra užleidžiama virtuvė, kiekvienam išdalinamos receptų knygelės, kuriose yra supažindinam su suomiška virtuve ir žinoma pateikiami keli tikrai suomiški receptai.

Karelijos pyragėliai su ryžiais (Karjalanpiirakat)
Karelijos pyragėliai
Karelijos pyragėliai su ryžiais

Reikės:

Tešlai:
1,5 dl (1 decilitras = 100 mililitrų) vandens
1 šaukštas rapsų aliejaus
0,75 arbatinio šaukštelio druskos
3 dl  ruginių miltų
1 dl kvietinių miltų

Užpildui:
2,5 dl vandens
2 dl ryžių
7,5 dl pieno
0,5 arbatinio šaukštelio druskos
1 kiaušinis

Sutepimui: tirpintas sviestas ir keletas šaukštų vandens (arba pieno)

Paruošimas:
  1. Pirmiausia paruošti užpildą. Sudėkite ryžius į verdantį vandenį ir virkite 10 minučių. Supilkite pieną ir leiskite košei pasitroškinti 30 minučių ant silpnos ugnies. Palikite košę 10 minučių uždengtą dangčiu. Tada suberkite druską  ir padėkite į šaldytuvą. Ryžiams atšalus įmuškite kiaušinį.
  2. Tada ruošiame tešlą. Mediniu šaukštu sumaišome šaltą vandenį ir aliejų, įberiame druskos ir miltų. Minkome iki vientisos masės, kietos tešlos.
  3. Paberiame ant minkymo lentos kvietinių ir ruginių miltų. Iškočiojame tešlą iki 0,5cm storio.
  4. Formele išpjauname mažus apskritimo formos tešlos gabaliukus, juos iškočiojame kuo ploniau ir dedame į maišelį, kad nesudžiūtų.
  5. Kuo greičiau dedame įdarą maždaug 1cm storio, paliekame 1cm kraštelį ir formuojame kriauklės formos pyragėlius (žr. įraše)
  6. Ant skardos padėti kepimo popierių, sudėti pyragėlius.
  7. Kepti pyragėlius orkaitėje 275-300 laipsnių Celsijaus temperatūroje apie 15 minučių.
  8. Kol pyragėliai kepa sumaišome vandenį (arba pieną) su tirpintu sviestu ir tik ištraukę pyragėlius iš orkaitės juos patepame šiuo mišiniu.

Daugiau tradicinių patiekalų receptų (anglų kalba) galima rasti čia 



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą