04 birželio 2015

Savaitgalis Tallinn'e

Location: Talinas, Estija


Tallinn miesto vartai
Miesto vartai
Visai neplanuojant ir niekam daug nepasakojant nusprendėm išvažiuoti į Taliną (Tallinn) pasižmonėti. Taip taip, būtent žmonių pamatyti. Nusipirkom bilietus (autobuso ir kelto, radom gan pigų variantą gavosi kažkur po 23 eurus į vieną pusę) na ir savaitgalį (nuo penktadienio iki pirmadienio) praleidom Taline. 

Talino senamiestis
Senamiestyje vis kažkas vyksta
Vipedija rašo: Talinas – Estijos sostinė ir svarbiausias uostas, įsikūręs šalies šiaurėje, prie Baltijos jūros Suomių įlankos, 80 km į pietus nuo Helsinkio. Gyventojų (2013m,): 429 574, Plotas: 159,2 km², Tankumas (2013m): 2 698 žm./km².

"Pasiklydusi" rašo: Talinas - nėra gražiausių mano matytų, lankytų miestų, tačiau verta pripažinti, kad jis turi savotišką žavesį ir gan jaukią atmosferą. Senamiestis nėra labai didelis, tačiau ganėtinai senas ir prižiūrėtas, akmenimis grįstos gatvės, seni pastatai, miestą juosusi siena, kelios tikrai siauros gatvelės, trumpoji ir ilgoji kojos. Šiek tiek nuo centro esantys Kadriorgo rūmai, su nuostabiu parku ir žinoma japoniškas sodelis. Aplankyti Taliną tikrai verta. Čia galima daugiau pasiskaityti apie istorinius ir architektūrinius faktus.
Talino senamiestis
Vaizdas iš aukščiau

Ką mes veikėm ir kaip mums sekėsi?

Talino senamiestis
Vaikščiojom gynybine siena
1-oji diena: Galėčiau pasakyti, kad tai buvo pati sunkiausia diena. Išvažiavom 2valandą nakties, autobuse ir kelte nelabai tikusiai miegojosi, tad galima sakyti visai nemiegojom. Atvykusios į Taliną keliavom hostel'io link per senamiestį, užsukom kavos ir bandelių. Aš po dviejų savaičių, draugė po 5mėnesių, pirmą kartą gėrėm ganėtinai pigią ir skanią, gerą kavą su pyragėliu. Ir tai mums kainavo porą eurų (beveik dukart pigiau nei Suomijoj). Pasivaikščiojom po senamiestį, nuėjom į prekybos centrus, leidom sau pavalgyti "Vapiano"  restorane, nusigavom iki hostelio. O tada vėl senamiestin, už 3 eurus užlipom ant gynybinės sienos, kur apsižvalgėm. Grįždamos hostel'in pasiklydom, tad šiek tiek vėlavom į ekskursiją po Talino naktinius klubus. Su hostel'io svečiais apsilankėme keturiuose naktiniuose klubuose Taline. Naktelė, patikėkit, buvo įdomi. Grįžau į hostel'į 5 ryto.

Japoniškas sodas Taline
Japoniškas sodelis
2-oji diena: Dušas, sriuba šalia esančioje kavinėje. Na ir 14h susitikom su mano pažįstamu iš Talino. Buvo labai smagu susitikti, nesimatėm beveik ketverius metus (prieš tiek laiko paskutinį kartą buvau Taline). Jis mums aprodė senamiestį, papasakojo įdomių, sarkastiškų istorijų, kurias žino tik vietiniai, apie kai kurias Talino vietas. Parodė visas apžvalgos aikšteles, nuvedė prie senos apgriuvusios koncertų salės, iš kurios atsiveria gražus vaizdas. Sutikom mergaitę iš Lietuvos mano draugas stebėjosi: "Iš 7 milijardų žmonių būtinai turėjom sutikti lietuvaitę". Nusigavom iki Kadriorgo parko, japoniško sodelio ir jūros pakrantės (beveik tas pats maršrutas, kaip kažkada, tik vasarą viskas daug gražiau). Beje, dar buvom nuvažiavę už miesto, prie jūros, iš ten matėsi visas Talinas, jau pasidabinęs švieselėmis. Matėm daug gaudančių žuvį žuvėdrų. Grįžus hostel'in pro langą matėme iš šalia esančio homoseksualų klubo išėjusios porelės aistros proveržį... Žodžiu diena buvo tikrai ilga.

Kadriorgo parkas Taline
Kadriorgo parkas
3-oji diena: Taip jau buvom pasiilgusios normalių rūbų, maisto kainų, kad ėjom shop'intis. Dar visai smagiai pasisekė, kad pačiame centre vyko tautų mugė, kur lietuviačiai prekiavo dešromis, mėsa, duona ir kitais lietuviškais papuošaliukais bei rūbais. Tad, dešros keliavo į mūsų kuprines. Beje, matėme "vietinę fauną ir florą", kai įlipom šiek tiek ne į tą tramvajų. Pačiam vakare pasėdėjom hostel'io bare, matėm kaip "chebra" gėrė iš leikos ir žaidė centurion'ą. Vėlgi, diena ne veltui.

Talino senamiestis
Sutikau riterį
Balandžiai Taline
Balandžiai irgi pozuoja
4-oji diena: Dušas, sriuba, kelios aplankytos parduotuvės ir sušiai. Įdomu tai, kad pirmą kartą valgiau sušius kažkur Taline. Kodėl būtent Taline? I don't know. Pasiėmėm pietų rinkinį už kurį sumokėjom 5,5 euro, rinkinį sudarė lašišos sriuba, salotos ir sušiai su "krabais". Nepavadinčiau, jog tai buvo kažkas neprilygstamo, nuostabaus. Tiesiog buvo skanu. Na tik sriuba kiek persūdyta (turbūt įsimylėjusi mergaitė gamino). Hostel'yje pasėdėjom valandėlę priešais projektoriaus ekraną, pasijuokėm iš "Mr. Bean", o tada tramvajais, keltu, autobusu atgal į Mikkel'į.

Talino apžvalgos aikštelė
Vienoje iš apžvalgos aikštelių


Bendrai paėmus kelionė nusisekė, tiek pinigine prasme nebuvo labai brangi, tiek apžiūrėjimo, laiko ir oro pasisekimo prasmėmis. Veikti Taline yra ką, bet reikia žinoti kokiu tikslu atvažiavai :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą