21 gegužės 2015

Trumpai apie Mikkeli

Location: Mikelis, Suomija
Šįkart pasiirsčius gelbėjimo valtimi, pasigrožėjus vaizdais iš ežero nusprendžiau, kad reikėtų šiek tiek papasakoti šį bei tą iš gyvenimo Suomijoje.

Šiandien atskleisiu, kas tas Mikkeli's.

Bendra informacija (skaičiai)

Mikeli miesto centrasMikelisMikkeli - miestas Suomijoje, Pietų Savo (Etela-Savon) regiono centras, įsikūręs šalia kelių ežerynų ir turintis daug mažų ežeriukų. Pavadintas archangelo Mykolo garbei, kuris yra šio regiono globėjas. Pačiame miestelyje gyvena apie 34 000 gyventojų, su apylinkėmis 50 000 gyventojų. Tai 20-as pagal gyventojų skaičių miestas Suomijoje. Plotas 2 124,60 km2 iš kurių 424,7 km2 yra vanduo. Gyventojų tankumas (kartu su apylinkėmis): 32,14 žm/kv.km (palyginimui Vilniaus miesto savivaldybėje gyventojų tankumas: 1382,3 žm/kv.km, Šilutės rajono savivaldybėje gyv. tankumas: 32,5 žm/kv.km). Atstumas nuo Mikkeli'o iki sostinės Helsinkio 228km (maždaug 3h kelio autobusu).

Aktyvus laisvalaikis

Žiemos metu miesto centre ir dar keliose vietose yra atidarytos nemokamos čiuožyklos, kurios yra prižiūrimos t.y. tvarkomos, nuvalomos ir lyginamos, o šalia jų patalpėlės, kur galima atsisėdus nusiauti batus ir apsiauti pačiūžas. Aplink miestelį, miškuose yra įvairių ilgių apšviestos slidinėjimo trasos, vasaros metu jomis galima bėgioti. Tiek vasarą, tiek žiemą veikia baseinas esantis sename bunkeryje (kalne, ant kurio yra bokštas), kuriame yra sauna, ir treniruoklių salė. Yra dar treniruoklių salės, stadionai, mini golfo laukai ir daugybe kitų vužietų aktyviai praleisti laisvalaikį. Vasarą šalia Mikkeli'o (5km nuo miesto) veikia vandens parkas (deja, pati dar jame nebuvau, negaliu daug papasakoti). Vasara pats metas stovyklauti, aplink Mikkelį, esančiuose miškuose yra vietos skirtos stovyklauti, su pavėsine, malkomis, vieta laužui ir grotelėmis griliui. 

Trumpai apie gamtą

Ežerų Mikkelyje yra labai daug ir jie sutvarkyti, t.y. jokių šiukšlių, jokios nenupjautos žolės ar neprieinamo (nepraeinamo) kranto, yra tiltukai, pležuose persirengimo budelės, tualetai. Tik ilsėkis ir niekuo nesirūpink. Daug žmonių ežeruose plaukioje baidarėmis ir valtimis, kai kuriuose ežeruose yra prieplaukos, kur stovi kateriai. Mikkelyje taip pat daugybė parkų, kurie prižiūrimi ir sutvarkyti. Miškuose galima pamatyti voverių. Link vasaros galima pastebėti ir zuikių, ne tik miške, bet ir šalia namų. Miškai primena Lietuvos miškus, tik medžiai ir kai kurie augalai skurdesni, tačiau link vasaros viskas suvešėja, darosi žaliau ir gražiau. Kadangi daug ežerų, tai ir žuvėdrų daug, visai kaip prie jūros. Žiemą, kiek liūdniau, nes visur sniegas ir balta balta, kur dairais.


Varvekliai MikelyjeMikkelyje galima pamatyti šiaurės pašvaistę kažkur spalį-kovą, vėliau naktys šviesėja, kol galiausiai prasideda baltosios naktys (čia tuoj tuoj ir aš jas išvysiu) šiuo metu visiškai sutemsta apie vidurnaktį ir pradeda švisti apie 2 valandą ryto. 

Sum up
Asmeniškai mano nuomone, Mikkeli yra mažas miestelis (Lietuvoje gyvenu šalia Vilniaus), nedidukas centras (dvi aikštės) su keliais prekybcentriais, keli naktiniai klubai, kelios kavinės, viešbutis, teatras, kinoteatras, koncertų salė, vietinės nedidukės parduotuvėles, keli second-handai, miesto pakrašty yra keli didesni prekybcentriai (Prisma, Lidl, City K-supermarket, Jysk ir pan.). Pramogomis ir išsiskiriančia architektūra nepasižymintis, tačiau iš tikrųjų gražus gamta, mielas ir ramus miestas. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą